Paleo, veganer, intermitterende faste eller “traditionel kost”?

Som kostvejleder bliver jeg ofte spurgt om, hvad den sundeste kosttype er. Her er nogle af mine tanker om emnet.

Hvad er den bedste kost?

For et stykke tid siden, lavede jeg en række interviews med forskellige selvudnævnte sundhedsguruer og fagfolk fra sundhedsområdet (heriblandt en læge, en diætist og en forsker). Alt dette var et led i udviklingen af en e-bog, som dog aldrig er blevet færdig.

Det var udmattende arbejde, men samtidig lærerigt og sjovt. Og som medstifter af en virksomhed, hvis mission er at hjælpe mænd og kvinder til at lære at spise sundere, bevæge sig mere, og leve bedre – på en realistisk måde – værdsætter jeg altid nye muligheder for at hjælpe endnu flere mennesker. Det var netop dét, der var tanken med e-bogen.

Under de mange interviews spurgte jeg eksperterne om, hvilken “ernæringslejr” de tilhørte. De fleste tilhørte klart en af følgende: paleo, veganer, intermitterende faste eller “traditionel kost“. Én af de interviewede synes dog ikke, at han tilhørte nogen “lejr” og vendte spørgsmålet rundt; “hvilken lejr tilhører du?”. Og her blev ordløs. Fordi jeg havde faktisk ikke selv rigtigt overvejet spørgsmålet.

Efter længere tids tankevirksomhed, begyndte jeg at blive en smule irriteret. Ikke på de interviewede, vel at mærke. Men på mig selv. For selv efter flere måneders overvejelser, er jeg endnu ikke i stand til at komme med et klart svar på spørgsmålet. Jeg falder simpelthen ikke i en enkelt “kostlejr” og det virker meget forvirrende på de fleste mennesker, da den menneskelige hjerne godt kan lide kategorisering.

Jeg tror dog, at jeg har fundet grunden til min diffuse holdning til kost: Jeg tror ikke på, at der findes en enkelt kosttype, som er den absolut sundeste at følge for et individ hele livet igennem.

Hvis man tilbringer tid nok med tilstrækkeligt mange klienter – ligesom jeg gør hver dag – vil man sandsynligvis få den samme holdning (med tiden). For klienterne er meget forskellige og har meget forskellige baggrunde og muligheder – her er f.eks. et par overvejelser:

  • Fysik: Nogle klienter er høje og tynde. Andre er korte og tætbyggede.
  • Kød: Nogle klienter spiser masser af kød hver dag. Andre spiser intet kød overhovedet.
  • Kost: Nogle klienter spiser kun færdigpakkede fødevarer. Andre spiser kun naturlige, økologiske, hele fødevarer.
  • Budget: Nogle klienter kommer til os med et utroligt lille budget. Andre kommer med et ubegrænset budget.
  • Viden: Nogle klienter er hengivne tilhængere af bestemte kostvaner og ved meget om ernæring. Andre har meget lidt viden om ernæring generelt.
  • Tid: Nogle har masser af ledig tid til at dyrke deres sundhed. Andre har meget lidt tid til deres sundhed.

Jeg håber dette giver et lille indblik i de mange mennesketyper, man arbejder med som kostvejleder. Der er simpelthen ingen måde, jeg vil være i stand til at hjælpe alle de forskellige mennesker, hvis jeg stædigt fastholdt én kosttype som den absolut foretrukne for alle.

Forestil dig følgende scenarie:

“Jeg ved, du har et super lavt madbudget, men hvis du sælger din bil, vil du være i stand til at få råd til de økologiske fødevarer, vi anbefaler i vores program. Det er den eneste måde at opnå dit mål på.”

eller…

“Selvfølgelig forstår jeg den moralske og etiske forpligtelse, du føler over for dyrene. Men at spise animalske fødevarer, er essentielt i vores program. Du har brug for protein og fedt. Og det var også sådan vores forfædre spiste. Så tag dig sammen, smid en bøf på grillen, og lad os få gang i en sund livsstil.”

Det holder ikke.

Opsummerende vil jeg sige, at den optimale kost – i mine øjne – skal være individuelt tilpasset og samtidig passe til det livsstadie, man befinder sig i. Der findes ingen bestemt kosttype, som passer perfekt til alle.